Zdrowe, bezglutenowe batony

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki jęczmienne

    1/2 szklanka
  • otręby owsiane

    1/2 szklanka
  • orzechy arachidowe mielone

    1/2 szklanka
  • płatki migdałowe

    50 gram
  • borówka suszona

    150 gram
  • czekolada gorzka

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, odkładając trochę borówek i część migdałów do ozdoby. Wlewamy rozpuszczona czekoladę, zostawiając trzy łyżki. Starannie mieszamy. Wlewamy masę do foremki, użyłam takiej o wymiarach 23 cm x 11 cm. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą czekoladę i posypujemy borówką oraz płatkami migdałów. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie kroimy na mniejsze porcje.
Batony warto owinąć kawałeczkiem papieru śniadaniowego lub do pieczenia, co zapobiegnie brudzeniu rąk podczas jedzenia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 24.03.2015 09:57
chętnie bym się poczęstowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat