Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeżeli nie masz czasu, aby przygotować coś bardziej pracochłonnego, to taki ryż będzie idealny dla Ciebie ;-)

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100 gramów
  • mleko

    250 mililitrów
  • laska wanili

    1 sztuk
  • cynamon

    15 gramów
  • jabłka

    3 sztuk
  • cukier

    2 łyżki
  • tłuszcz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż wsypać do garnka, dodać mleko, zagotować. Dodać cukier wanilinowy lub laskę wanilii. Gotować pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.

W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Podprażyć w garnku na małym ogniu, dodać cynamon i wymieszać. W razie czego dosłodzić do smaku.

Formę żaroodporną (najlepiej jakąś mniejszą) wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ryżu, później połowę jabłek, drugą połowę ryżu i drugą połowę jabłek.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

19.11.2018 18:04
U nas również robi się taki ryz zapiekany z różnymi owocami, najczęściej właśnie z jabłkami : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat