Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekany filet ze szpinakiem, pestkami dyni- pod beszamelem :)

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka
1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat
1\4 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1\4 łyżeczki
Sklep Prymat
pestki dyni
0.5 szklanki
pomidorki koktajlowe
10 sztuk
Koperek suszony Prymat
1\3 łyżeczki
szpinak świeży
2 garście

beszamel

masło
70 gram
mleko
400 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1\4 łyzeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany filet ze szpinakiem, pestkami dyni- pod beszamelem :)

Kroki postępowania

1
Fileta z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Zapiekany filet ze szpinakiem, pestkami dyni- pod beszamelem :) foto
2
Następnie obsypujemy przyprawami: papryką słodką wędzoną , pieprzem i solą.
Krok 2 - Zapiekany filet ze szpinakiem, pestkami dyni- pod beszamelem :) foto
3
Filety przekładamy do naczynia do zapiekania i obsypujemy pestkami dyni.
Krok 3 - Zapiekany filet ze szpinakiem, pestkami dyni- pod beszamelem :) foto
4
Następnie nakładamy warstwę świeżego szpinaku.
Krok 4 - Zapiekany filet ze szpinakiem, pestkami dyni- pod beszamelem :) foto
5
Przygotowujemy beszamel - w tym celu roztapiamy masło i dodajemy mąkę . Mieszamy składniki.
Krok 5 - Zapiekany filet ze szpinakiem, pestkami dyni- pod beszamelem :) foto
6
Następnie wlewamy zimne mleko i cały czas mieszając dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołowa , pieprz i sól do smaku.
Krok 6 - Zapiekany filet ze szpinakiem, pestkami dyni- pod beszamelem :) foto
7
Beszamel umieszczamy na warstwie szpinaku - na nim umieszczamy pomidorki koktajlowe i górę obsypujemy koperkiem suszonym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Krok 7 - Zapiekany filet ze szpinakiem, pestkami dyni- pod beszamelem :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak