Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki średnie 3 sztuki
szpinak mrożony 450 g
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 1 łyżka
sól do smaku 7 szczypt
mozarella 125 g
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 szczypty
Bazylia suszona Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry 1-1,5 cm. Szpinak położyć na suchej patelni i smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Szpinak gotować tak długo aby odparował całą wodę, pod koniec gotowania doprawić go solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Ziemniaki podgotować na parze z odrobiną soli. Naczynie żaroodporne o wym. 17*20 cm. wysmarować 1 łyżką oleju. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na ziemniaki wyłożyć połowę szpinaku, na szpinak wyłożyć ziemniaki. Ziemniaki doprawić solą, pieprzem i ułożyć na nich drugą część szpinaku. Na szpinak wyłożyć plastry mozarelli i doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż ziemniaki będą miękkie około 30-40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 26.11.2013 08:03
lubię takie zapiekanki
Ewelina38 19.11.2013 07:52
na zdjęciu wygląda pycha :)
Anna169Hosz 20.02.2013 08:49
Wygląda bardzo elegancko.
RenataZ-et 20.12.2012 21:21
wygląda super!
caralajna 15.11.2012 10:38
wygląda niezwykle, mniam
Rafał10 22.09.2012 10:43
musiała być pyszna... moje smaki :D
Betka 11.09.2012 07:45
mniam jest rewelacyjna;)
kupiska 10.09.2012 19:36
Brzmi apetycznie...
Kasia35 10.09.2012 19:18
lubię dania ze szpinakiem
adelajda 10.09.2012 19:03
uwielbiam szpinak !
magda28 10.09.2012 18:46
coś dla mnie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak