Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano kapustna

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
masła 2 łyżki
mleko 0,5 szklanki
kapusty kiszonej 0,5 kg
cebuli 1 sztuka
kiełbasy toruńskiej 1 pałka
żółtko jajek 1 sztuka
starkowanego sera 15 dag
gałki muszkatałowej 0,5 łyżeczki
papryki wędzonej 1 szczypta
pieprzu 1 szczypta
papryki słodkiej 1 szczypta
natka pietruszki
jogurt naturalny 1 kubek
olej 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano kapustna

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i umyć. Ziemniaki ugotować i posolić. Po ugotowaniu ubić ,dodać masło oraz mleko i wymieszać.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczano kapustna foto
2
Cebulę obrać, umyć i zasmażyć na patelni dodając wędzona paprykę. Przełożyć na talerzyk. Kiełbasę pokroić na plasterki i zasmażyć. Naczynie żaroodporne natłuścić. Wyłożyć na dnie połowę masy ziemniaczanej, następnie kapustę ,kiełbaskę oraz cebulkę.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczano kapustna foto
3
Na wierzch wyłożyć resztę masy ziemniaczanej. Jogurt naturalny wymieszać z żółtkiem i serem. Polać zapiekankę. Przyprawić przyprawami.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczano kapustna foto
4
Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ułożyć natkę pietruszki.Zapiekankę kroic po lekkim ostudzeniu.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczano kapustna foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 30.11.2013 23:17
Ciekawa zapiekanka.
Konczi 30.11.2013 19:29
super zapiekaneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak