Zapiekanka ziemniaczano kapustna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    1 kg
  • masła

    2 łyżki
  • mleka

    0,5 szklanki
  • kapusty kiszonej

    0,5 kg
  • cebuli

    1 sztuka
  • kiełbasy toruńskiej

    1 pałka
  • żółtka

    1 sztuka
  • starkowanego sera

    15 dag
  • gałki muszkatałowej

    0,5 łyżeczki
  • papryki wędzonej

    1 szczypta
  • pieprzu

    1 szczypta
  • papryki słodkiej

    1 szczypta
  • natka pietruszki

  • jogurt naturalny

    1 kubek
  • olej

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczano kapustna foto
Ziemniaki obrać i umyć. Ziemniaki ugotować i posolić. Po ugotowaniu ubić ,dodać masło oraz mleko i wymieszać.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczano kapustna foto
Cebulę obrać, umyć i zasmażyć na patelni dodając wędzona paprykę. Przełożyć na talerzyk. Kiełbasę pokroić na plasterki i zasmażyć. Naczynie żaroodporne natłuścić. Wyłożyć na dnie połowę masy ziemniaczanej, następnie kapustę ,kiełbaskę oraz cebulkę.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczano kapustna foto
Na wierzch wyłożyć resztę masy ziemniaczanej. Jogurt naturalny wymieszać z żółtkiem i serem. Polać zapiekankę. Przyprawić przyprawami.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczano kapustna foto
Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ułożyć natkę pietruszki.Zapiekankę kroic po lekkim ostudzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gabi44 30.11.2013 23:17
Ciekawa zapiekanka.
Konczi 30.11.2013 19:29
super zapiekaneczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat