Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
ziemniaki
12 małych -
pieczarki
1/2 kg -
cebula
średnia -
oliwki zielone Smak
10 sztuk OPCJONALNIE -
papryka czerwona
średnia -
boczek
4 plasterki OPCJONALNIE może być też wędlina, kiełbasa -
ser żółty starty
20 dag
Przyprawy
-
Natka pietruszki suszona Prymat
-
oregano
-
bazylia
-
majeranek
-
sól
-
Papryka ostra mielona Prymat
Przepis i sposób przygotowania ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM SPAGHETTI
Pieczarki kroję w plasterki, oliwki w krążki, boczek w paseczki, a paprykę w kostkę. Cebulę siekam. Smażę na rozgrzanym oleju.
Dodaję sos, doprawiam pietruszką, oregano, bazylią, majerankiem, solą i ostrą papryką.
Ziemniaki mieszam z sosem, przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję serem żółtym i suszoną pietruszką.
Całość zapiekam w 180 stopniach około 10 minut, następnie w 200 stopniach kolejne pięć minut.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się