ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM SPAGHETTI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • ziemniaki

    12 małych
  • pieczarki

    1/2 kg
  • cebula

    średnia
  • oliwki zielone Smak

    10 sztuk OPCJONALNIE
  • papryka czerwona

    średnia
  • boczek

    4 plasterki OPCJONALNIE może być też wędlina, kiełbasa
  • ser żółty starty

    20 dag

Przyprawy

  • natka pietruszki suszona

  • oregano

  • bazylia

  • majeranek

  • sól

  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroję w większą kostkę, gotuję w osolonej wodzie około 20 minut.
Pieczarki kroję w plasterki, oliwki w krążki, boczek w paseczki, a paprykę w kostkę. Cebulę siekam. Smażę na rozgrzanym oleju.
Dodaję sos, doprawiam pietruszką, oregano, bazylią, majerankiem, solą i ostrą papryką.
Ziemniaki mieszam z sosem, przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję serem żółtym i suszoną pietruszką.
Całość zapiekam w 180 stopniach około 10 minut, następnie w 200 stopniach kolejne pięć minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 24.06.2017 22:15
Przy tym szybki i bardzo smaczny obiad. ;)
Madzai 23.06.2017 21:25
bardzo dobre
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:10
niezły pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat