Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
500 g -
olej rzepakowy
3 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
łopatka wieprzowa
500 g -
cebula
1 szt -
olej do smażenia
2 łyżki -
ząbki czosnku
2 szt -
sos pomidorowy
330 ml z polskimi ziołami -
parmezan
1 wiórki -
mozzarella
1 starta wędzona -
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Mięso mielimy na średnich oczkach.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki.
Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 min.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się