Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 g
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • łopatka wieprzowa

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sos pomidorowy

    330 ml z polskimi ziołami
  • parmezan

    1 wiórki
  • mozzarella

    1 starta wędzona
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm. Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem.

Mięso mielimy na średnich oczkach.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki.

Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat