Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula biała

    2 szt
  • boczek wędzony

    40 dag
  • ser żółty

    40 dag
  • masło

  • jajko

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    1/2 l
  • sól i pieprz

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • papryka czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki kroimy w grubsze plastry i obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Można ten etap pominąć, ale jeśli je obgotujemy mamy pewność, że zapiekanka będzie miękka. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Boczek kroimy w kosteczkę, a paprykę w małe kawałeczki. Ser ścieramy na tarce. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Układamy na dno ziemniaki, następnie cebulę, boczek, paprykę i połowę startego sera. Jajka rozbijamy ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy równomiernie na zapiekankę i posypujemy wierzch resztą sera. Pieczemy około 30 minut w 2000 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 18.01.2017 15:51
Dobra taka.
IKrakowianka 03.08.2016 23:30
fajna zapiekanka
Stenka 03.08.2016 17:20
warto zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat