Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola czerwona z puszki
ziemniaki 10 szt
jajko 2
marchewka 1-2 szt
cukinia żółta
kiełbasa 30 dag
sól do smaku
pieprz
cebula biała
śmietana 30% pół szklanki
boczek 3 plastry
papryka czerwona pół strąka
olej do smażenia
ser żółty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Paprykę kroimy w paseczki, cukinię myjemy i kroimy w talarki to samo z kiełbasą i boczkiem.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana foto
2
Ziemniaki i marchewki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po obraniu kroimy wszystko w plasterki.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana foto
3
Do żaroodpornego naczynia przekładamy plasterki wędlin i warzyw.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana foto
4
Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju i rozkładamy na warstwie ziemniaków.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana foto
5
Każdą warstwę posypujemy czerwoną fasolą, sola i pieprzem.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana foto
6
Na koniec zalewamy wszystko rozbełtanymi jajkami wymieszanymi ze śmietanką, posypujemy żółtym serem i pieczemy, podajemy gdy lekko wystygnie.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna5 03.01.2017 12:55
Syta zapiekanka ale pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak