Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 150 g
czosnek posiekany 1/2 łyżeczki
cebula posiekana 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka
ser żółty starty 2 łyżki
śmietana słodka 1/8 L
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, osączyć na sitku. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. c. Cebulę i czosnek zgnieść, wymieszać z masłem. Połową przygotowanej mieszanki posmarować formę. Ułożyć na niej plasterki ziemniaków. Przyprawić solą, pieprzem, posypać odrobina żółtego sera. Słodką śmietankę wymieszać z pozostałym tartym serem. Równomiernie polać ziemniaki w formie. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Potrawę zapiekać 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę obłożyć kawałkami pozostałego masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak