Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    750g
  • śmietana płynna

    500ml
  • koperek

  • sól

  • pieprz

  • ser żółty

    250 g
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki kroimy w cienkie plasterki.

Smietanę mieszamy z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem oraz starym żółtym serem a następnie zalewamy nią ziemniaki i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C.
Pierwsze 40 minut pieczemy pod przykryciem a następnie kolejne 40 minut bez przykrycia aby zapiekanka się przyrumieniła.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

25.04.2011 23:09
pycha

Anna141

11.04.2011 09:58
pycha

Mariusz10

05.04.2011 15:28
na pewno smaczna

justyna54

04.04.2011 20:59
lubię taką

aginaa

04.04.2011 17:15
super, lubie taka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat