Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ze szpinakiem
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia mięso przyprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem.
Szpinak wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut, następnie odcedzamy i wrzucamy do miski, aby przestygł.
Do naczynia żaroodpornego (można natłuścić brzegi i spód) wrzucamy makaron, a na makaron usmażone mięso z cebulką.
Do przestudzonego szpinaku wrzucamy jajko, śmietanę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i masę wylewamy na mięso mielone.
Pieczemy w temp. 180 st.C przez pól godziny. Około 5 minut przed końcem na wierzch zapiekanki wysypujemy starty żółty ser. Smacznego:)