Jak zrobić Ajapsandali, czyli zapiekane warzywa po gruzińsku?
Ajapsandali to gruziński przysmak, który zachwyca łatwością przygotowania i przepysznym efektem finalnym. Przepis na Ajapsandali (czyt. Adżapsandali) pokochają wszyscy wegetarianie (i nie tylko), którzy cenią sobie smak przyrządzanych potraw.
Ajapsandali to danie, w którym główną rolę odgrywają bakłażany, idealnie komponujące się ze smakiem białej papryki, marchewki, cebuli oraz przypraw: suszonego czosnku, słodkiej papryki, bazylii i chili pieprzu Cayenne. Podczas krojenia bakłażanów, warto pamiętać o jednej podstawowej zasadzie, dzięki której bakłażan nie będzie gorzki. Chodzi oczywiście o obsypanie pokrojonych plastrów solą i odstawieniu ich na ok. pół godziny, do momentu puszczenia przez nie wody. Następnie należy osuszyć je z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Dodatkowo osuszenie go z wody zapobiegnie pryskaniu oleju po umieszczeniu na patelni z rozgrzanym olejem. Pamiętajcie również o tym, że im wyższa temperatura oleju, tym bakłażan wchłania mniej tłuszczu. Smacznego!
>>> PRZEPIS NA AJAPSANDALI, CZYLI ZAPIEKANE WARZYWA PO GRUZIŃSKU <<<
Komentarze (0)