Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z wędzonym boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 50 dag.
boczek wędzony 40 dag.
marchew -4 szt.
kukurydza konserwowa 1 puszka
groszek konserwowy 1 puszka
ser żółty 40 dag.
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania formy
masło do posmarowania formy
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion mięsny 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z wędzonym boczkiem

Kroki postępowania

1
Do wrzącej wody wkładamy kostkę bulionową i gotujemy w niej ryż wedle przepisu na opakowaniu.Marchew myjemy,obieramy i gotujemy we wrzacej osolonej wodzie pod przykryciem do miękkości.Ugotowany ryż przekładamy do miski,dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i mieszamy.
Krok 1 - zapiekanka z wędzonym boczkiem foto
2
Boczek kroimy w kostkę,groszek i kukurydzę odsączamy.Wszystko dodajemy do ryżu.
Krok 2 - zapiekanka z wędzonym boczkiem foto
3
Mieszamy.Ser ścieramy na jarzynówce na grubych oczkach i również dodajemy do wcześniejszych składników.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy.Przekładamy do posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200 stopni i pieczemy około 25 min.
Krok 3 - zapiekanka z wędzonym boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 07.07.2013 15:48
uwielbiam pycha
kuklik 17.11.2012 14:16
pyszna
Ewelina47 03.11.2012 20:40
ja chętnie zjem taką zapiekankę
ilka_86 03.11.2012 16:01
lubię takie danka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak