Zapiekanka z chałki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • rodzynki

    1 łyżka
  • masło

    4 łyżki
  • cukier

    2-3 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    szczypta
  • chałka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki namocz w wodzie. Jeśli użyjesz dodatkowo np. suszonych moreli to po namoczeniu dodatkowo je pokrój.

Czerstwą chałkę pokrój w kostkę. Następnie zmiksuj mleko z jajkami, cukrem, roztopionym wcześniej masłem i cynamonem do jednolitej konsystencji. Dodaj pokrojoną chałkę i namoczone rodzynki. Dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie wlej przygotowaną wcześniej masę i wstaw do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż góra zarumieni się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 01.01.2012 19:02
Fajny pomysł na wykorzystanie czerstwej chałki. A czy zamiast chałki można w ten sposób wykorzystać bułki mleczne ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat