Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
1 szklanka -
jajko
2 sztuki -
rodzynki
1 łyżka -
masło
4 łyżki -
cukier
2-3 łyżeczki -
Cynamon mielony Prymat
szczypta -
chałka
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z chałki
Rodzynki namocz w wodzie. Jeśli użyjesz dodatkowo np. suszonych moreli to po namoczeniu dodatkowo je pokrój.
Czerstwą chałkę pokrój w kostkę. Następnie zmiksuj mleko z jajkami, cukrem, roztopionym wcześniej masłem i cynamonem do jednolitej konsystencji. Dodaj pokrojoną chałkę i namoczone rodzynki. Dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie wlej przygotowaną wcześniej masę i wstaw do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż góra zarumieni się.
Komentarze (1)