ZAPIEKANKA WARZYWNO-JAJECZNA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    OK 1 KG
  • jajka

    5
  • pomidory

    2
  • cukinia

    1 mała
  • serek topiony

    1
  • śmietana

    200 ml
  • żółty ser starty

    2 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, jaka ugotować na twardo i obrać.
pomidory kroimy w plasterki usuwając szypułki, jajka kroimy również w plasterki. cukinii odkrawamy końce i kroimy na plastry.
Układamy na przemian do formy wysmarowanej tłuszczem: cukinię, jajka, ziemniaki. Na środku zapiekanki ułożyć okrąg z plasterków pomidorów.
Śmietaną zagotować z serkiem topionym i doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać zapiekankę. Posypać z wierzchu startym serem.
Piec w piekarniku około 40 minut w temp. 180 st

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
accee 21.04.2011 21:36
Super
amorzenek 28.10.2010 07:06
apetyczne
iwa643 27.10.2010 07:17
dobra
Zofia12 19.08.2010 08:55
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat