Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
1/2 l -
ryż krótkoziarnisty
125 g -
sól
1 szczypta -
wiśnie bez pestek
1/2 słoika 720ml -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
cukier kryształ
80 g -
jaja
2 -
aromat waniliowy
kilka kropel -
masło
30 g -
sok z cytryny
1 łyżka -
czekolada deserowa
1/2 -
tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy masło z 15g cukru, dodajemy żółtka i aromat waniliowy. Mieszamy z ryżem i wykładamy do natłuszczonej formy do zapiekania. Na wierzchu rozprowadzamy kisiel wiśniowy i pieczemy 30 min w 180 st.
Ubijamy białka z 50 g cukru i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Przekładamy do szprycki i wyciskamy porcje masy na zapiekankę. Pieczemy jeszcze ok 10 min aż piana się zrumieni.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się