Zapiekanka ryżowo - wiśniowa pod bezową czapą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1/2 l
  • ryż krótkoziarnisty

    125 g
  • sól

    1 szczypta
  • wiśnie bez pestek

    1/2 słoika 720ml
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    80 g
  • jaja

    2
  • aromat waniliowy

    kilka kropel
  • masło

    30 g
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • czekolada deserowa

    1/2
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotowujemy melko z szczyptą soli. Wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min, odstawiamy do wystygnięcia. Wiśnie odcedzamy, odlewamy odrobinę soku a resztę zagotowujemy z 15 g cukru. W pozostawionym soku mieszamy mąkę i wlewamy do soku. Chwilę gotujemy, dodajemy wiśnie. Odstawiamy do wystudzenia.
Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy masło z 15g cukru, dodajemy żółtka i aromat waniliowy. Mieszamy z ryżem i wykładamy do natłuszczonej formy do zapiekania. Na wierzchu rozprowadzamy kisiel wiśniowy i pieczemy 30 min w 180 st.
Ubijamy białka z 50 g cukru i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Przekładamy do szprycki i wyciskamy porcje masy na zapiekankę. Pieczemy jeszcze ok 10 min aż piana się zrumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 31.03.2014 16:19
wygląda jak kawał tortu smacznego
Ania84 31.03.2014 14:22
zapiekankę można polać rozpusczoną czekoladą :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat