Zapiekanka resztkowa

Zapiekanka resztkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6-8 sztuk
  • pieczarki

    20 dag
  • ser żółty

    15 dag
  • sól

    do smaku
  • cebula

    2 sztuki
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • szynka

    30 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka resztkowa

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy je w lekko posolonej wodzie do miękkości. Pieczarki kroimy w plasterki. Wędlinę kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę podsmażonej na oliwie szynki, warstwę podsmażonej na oliwie cebulki, warstwę podduszonych na oliwie pieczarek doprawionych do smaku solą oraz pieprzem. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż ser żółty się rozpuści.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

IKrakowianka 20.07.2012 22:58
też często taką robię :)
BozenA 14.11.2011 15:58
super
BozenA 14.11.2011 15:58
super
Halusia 04.05.2011 21:40
Takie resztki są najlepsze
ewasylwia 05.12.2010 10:18
ale fajna zapiekanka
Misiabe 29.11.2010 21:37
wygląda smakowicie :)
Kate131 08.11.2010 06:51
smakowita
RenataZ-et 08.11.2010 01:09
Proste a jakie dobre!
MAR3STA 07.11.2010 22:32
ciekawa nazwa!
rosik93 06.11.2010 22:51
super są takie zapiekanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat