Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka polana sosem serowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pietruszka 3
seler 2
ser żółty 20 dag
cebula 1
olej do smażenia
sól
pieprz
sos
bazylia
ser pleśniowy 15 dag
mleko 150 ml
śmietana 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka polana sosem serowym

Selery bardzo dokladnie oczyscic, umyc, a nastepnie ugotowac do sredniej miekkosci. Pietruszki rowniez umyc, obrac, a pozniej ugotowac do sredniej miekkosci. Ugotowane warzywa pokroic w nieduza kostke. Cebule nalezy obrac, przemyc ziemna woda, zeby podczas krojenia nie szczypa?a w oczy, a nastepnie pokroic w nieduza kostke. Pokrojona cebule podsmazyc na rozgrzanym oleju. Ser zolty nalezy zetrzec na tarce z duzymi oczkami. Wszystkie te sk?adniki dokladnie wymieszac ze soba oraz doprawic do smaku pieprzem oraz sola. Do naczynia ?zroodpornego wlozyc wszystkie skladniki, a pozniej polac przygotowanym sosem. Ca?osc piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piec przez okolo 20 minut.
SOS: Serek plesniowy rozdrobnic, a nastepnie wymieszac razem z mlekiem oraz smietana. Do tego dodac rowniez pokrojone, a wczesniej dobrze umyte liscie bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 26.01.2012 08:51
pyszne
Kamila/kami007 26.01.2012 00:07
mmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak