Zapiekanka po bolońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron muszelki

    30 dkg
  • łopatka wieprzowa

    40 dkg
  • koncentrat pomidorowy

    1 puszka
  • ser żółty

    20 dkg
  • olej

    3 łyżki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron podgotować w osolonej wodzie (ma być półtwardy). Odstawić. Łopatkę wieprzową zmielić, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Koncentrat pomidorowy wymieszać ze szklanką wody, dodać bazylię, oregano, pieprz i kucharka. Wymieszać, zalać mięso. Poddusić kilka minut. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim makaron, przykryć go mięsem, posypać startym żółtym serem. Piec ok. pół godziny w temp. 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 03.11.2013 00:01
na pewno bardzo smaczna
pestka 11.07.2013 08:48
smakowity obiadek
IlonaAlbertos 16.06.2013 20:07
Smakowita.
Bernadeta 18.02.2013 08:01
smaczna
Angelika10 17.09.2012 00:28
fajna
ankaryba 11.07.2012 10:51
super!!!
Natalia20 04.05.2012 17:41
super przepis
Damian10 03.05.2012 12:43
super ;)
Miki 22.02.2012 21:49
fajna
Iwusia 26.12.2011 20:47
smaczna zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat