Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka naleśnikowa
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiego lejącego ciasta. Z ciasta smażymy naleśniki.
masa serowa:
Ser miksujemy z żółtkiem oraz skórką otartą z cytryny i listkami tymianku (bez gałązek). Na końcu masę mieszamy z ubitym na sztywno białkiem.
masa do zapiekania:
Żółtka mieszamy z kremowym serkiem i śmietaną. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą z żółtek.
Naleśniki smarujemy masą serową, zawijamy w rulony, a każdy z nich kroimy na 3,4 równe części (w zależności od wysokości naczynia do zapiekania). Ruloniki stawiamy pionowo w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem, a następnie zalewamy całość masą do zapiekania. (Opcjonalnie posypujemy startą gałką muszkatołową)
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.