Zapiekanka makaronowo- borówkowa

Zapiekanka makaronowo- borówkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    0,5 kg
  • ser biały

    80 dag
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    0,-3/4 szklanki do smaku
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • śmietana

    2-3 łyżki
  • borówka amerykańska

    30 dag
  • bita śmietana

    do dekoracji
  • owoce

    do dekoracji
  • masło

    do formy
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka makaronowo- borówkowa

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka makaronowo- borówkowa foto
Makaron gotujemy al. dente. Ugotowany odcedzamy.
Borówki myjemy i odsączamy z wody.
Krok 2 - Zapiekanka makaronowo- borówkowa foto
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Do ubitych jajek dodajemy śmietanę.
Krok 3 - Zapiekanka makaronowo- borówkowa foto
W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4 - Zapiekanka makaronowo- borówkowa foto
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy warstwę makaronu (połowę ugotowanego). Na makaron wykładamy część borówek.
Krok 5 - Zapiekanka makaronowo- borówkowa foto
Całość zalewamy serem wymieszanym z pozostałymi borówkami. Na wierzch wykładamy pozostały makaron. Zapiekankę pieczemy około 50 minut w 180˚C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

gusia1000 19.12.2015 23:32
Smaczna taka.
mysza75 19.12.2015 11:22
jakie to fajne i dobre co s innego na deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat