Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem pomidorowym
Makaron bardzo lubi się z warzywami. W tym przepisie znajdziesz ich całą masę! Wege zapiekanka makaronowa to połączenie warzyw, makaronu i sera. Danie przygotowuje się prosto i szybko, ale efekt jest wyśmienity.
1. Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
2. Pieczarki, cukinię i paprykę kroję w większą kostkę, podsmażam na łyżce oleju z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu cayenne, cukru i czosnku niedźwiedziego.
3. Na maśle podsmażam cebulę ze szczypiorkiem. Dodaję pomidory, posiekany czosnek i przyprawy (chili peperoncini wcześniej rozgnieść w dłoniach). Chwilę duszę na małym ogniu, dorzucam zioła prowansalskie.
4. Makaron łączę z warzywami i sosem, mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego. Całość posypuję serem.
5. Zapiekam w 180 stopniach - 15 minut pod przykryciem, a następnie około 5-7 minut bez pokrywki.