Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    500 g
  • pieczarki

    500 g
  • cebula biała

    2 duże
  • pomidory

    3 duże
  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • jajka

    4-5 szt.
  • ser żółty starty

    250 g
  • pieprz ziołowy

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • przyprawa do zup i potraw w płynie

  • Kucharek SMAK LATA

  • czosnek granulowany

  • pietruszka zielona

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
Na niewielkiej ilości oleju lekko podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
Krok 2 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć nie rumieniąc - odparować.
Krok 3 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
Na suchej patelni przesmażyć mieloną wieprzowinę.
Krok 4 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
Do ugotowanego al dente makaronu dodać pieczarki z cebulą, mięso i starty grubo żółty ser.
Krok 5 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
Wymieszać dodając posiekaną zieleninę.
Krok 6 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
Jajka roztrzepać z przyprawami, zalać makaron i przemieszać.
Krok 7 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dość grube plasterki.
Składniki zapiekanki wyłożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą - ugnieść możliwie mocno, a powierzchnię obłożyć plastrami pomidorów.
Krok 8 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
Naczynie nakryć pokrywką albo szczelnie przykryć alu-folią.
Krok 9 - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami foto
Zapiekać 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C - na kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć folię.
Habibi
Najlepsze mięso do zapiekanki to dość tłusty zmielony karczek lub łopatka. * Na wierzchu zamiast pomidorów można ułożyć plasterki cukinii lub kabaczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ppaulina

06.09.2014 20:50
pyszna zapiekaneczka

Habibi

28.08.2014 13:06
Uprzedzam, że zapiekanka na świeżo przygotowana nie da się pokroić jak tort! Na ciepło się rozsypuje, co nie ujmuje jej smaku :) Dopiero po ostygnięciu i wstawieniu do lodówki świetnie się kroi - wtedy można spokojnie podgrzać w piekarniku, mikrofalówce czy na parze.

magdziorka6

27.08.2014 20:12
fajne danie

gosia56

27.08.2014 09:17
na pewno pyszna zapiekanka;)

kasiaw

27.08.2014 08:24
bardzo smaczne polecam

IKrakowianka

26.08.2014 23:28
smaczne połączenie

wwwiolka

26.08.2014 22:51
Bardzo fajny przepis.

Grażyna13

26.08.2014 21:18
Podoba mi się :)

Seba

26.08.2014 20:30
Pyszna zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat