zapiekanka makaronowa wielloskładnikowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron kokardki

    1 opakowanie
  • cebula

    3 sztuki
  • kiełbasa szynkowa

    od uznania
  • fasolka szparagowa

    1 opakowanie
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    1 szklanka
  • ser

    30 dag
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • olej do smażenia

  • grzyby suszone

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

makaron ugotować al-dente. Cebulę pokroić w pół plasterki , kiełbasę w kostkę. Grzybki (jeśli suszone najpierw sparzyć żeby zmiękły) pokroić w paski.. wszystko razem podsmażyć Fasolkę pokroić na drobniejsze kawałki, kukurydzę odcedzić przepłukać.
Cebulkę z kiełbasą i grzybkami przełożyć do garnka odcedzając olej dodać fasolkę i kukurydzę. poddusić na małym ogniu przez 10-15 minut pod przykryciem. Dodać makaron podlać troszkę wodą (ja używam tej od moczenia grzybków), lekko doprawić, dusić przez chwile na małym ogniu.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. wyłożyć całość do naczynia żaroodpornego . Jajka rozbić w miseczce dodać mleko i przypraw do smaku zalać tym zapiekankę . posypać startym serem. zapiekać w piecyku nagrzanym do 200stopni przez ok 25miniut( dopóki ser się nie rozpuści).
smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat