Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 20 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
pomidory w puszce 1 puszka
makaron świederki 1 opakowanie
ser mozarella 1 kulka
sos beszamelowy 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
bazylia do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu al dente.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju, pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w paseczki cienkie, dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy aż mięso się nie usmaży. Dodajemy pomidory i przyprawy, smażymy na wolnym ogniu, bez przykrycia, aż do redukcji płynów (ok 20 min.).
Sos beszamelowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem, wkładamy mięso na to makaron, zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy starą mozzarellą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 20 min.

Ja zapiekankę zrobiłam w kokilkach, za sprawą sosu który spaja składniki zapiekanka doskonale prezentowała się również po nałożeniu na talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 12.02.2013 08:13
uwielbiam takie zapiekanki!! zawsze syte i można dowolnie łączyć składniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak