Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki z kremem waniliowym z owocami
Jajka roztrzepać, dodać cukier, sól, następnie stopniowo dodawać mąkę i mleko z wodą. Patelnię posmarować tłuszczem i usmażyć naleśniki.
Mleko zagotować Żółtka ubić z cukrem, wanilią na puszystą masę, dodać mąkę, wymieszać, następnie zalać stopniowo gorącym mlekiem. Naczynie z masą włożyć do drugiego naczynia z wrzątkiem ubijać na parze aż do zgęstnienia.
KREM:
Naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym, przekładać kremem waniliowym. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni 20-30 minut. Jak brzegi będą zrumienione, wyjąć , okrążyć nożem, przyłożyć talerz i obrócić.
Gotowe naleśniki udekorować owocami albo cukrem pudrem.