Zapiekane kotlety schabowe w ziołach

Zapiekane kotlety schabowe w ziołach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    1 kg
  • jajko

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekane kotlety schabowe w ziołach foto
Schab kroimy w plastry w poprzek włókien i rozklepujemy. Równie dobrze możemy poprosić o to na stoisku mięsnym w sklepie. Chyba we wszystkich sklepach taka usługa jest już normą.
Krok 2 - Zapiekane kotlety schabowe w ziołach foto
Nacieramy kotlety solą ziołową Prymat i ziołami prowansalskimi Prymat. Pozostawimy natarte kotlety na minimum 2 godziny w lodówce. Muszą przejść smakiem.
Krok 3 - Zapiekane kotlety schabowe w ziołach foto
Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażamy szybko na dość mocnym ogniu. Uważamy tylko, żeby panierka się nie przypaliła.
Krok 4 - Zapiekane kotlety schabowe w ziołach foto
Chcemy uzyskać złoty kolor panierki. Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 5 - Zapiekane kotlety schabowe w ziołach foto
Zapiekamy kotlety w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Zapiekane kotlety schabowe w ziołach foto
Są to niby zwykłe schabowe, ale jednak inne. Ziołowy smak i miękkie mięso otoczone kruchą panierką. A poza tym w domu nie unosi się zapach powstający przy długi smażeniu. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

-Natka-

10.03.2013 11:28
Muszą być bardzo smaczne!

gosia56

09.03.2013 14:29
napewno pyszne takich jeszcze nie robiłam ani nie jadłam.

EnoBeno

09.03.2013 12:08
bardzo fajne rozwiązanie

V_kuchareczka

09.03.2013 09:41
wyglądają smakowicie

ewelinapac

09.03.2013 09:22
super te schabowe

Agnieszka-87-25

09.03.2013 08:54
lubię mięsa z dodatkiem ziół prowansalskich, a taki schabowy pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat