Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane faszerowane ziemniaki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 6-7 szt
cebula biała 1 szt
por (biała część) 1 mały
mozarella 150 g
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Majeranek suszony Prymat
olej do smażenia
czosnku 4 ząbki
przyprawa warzywna
pomidorki koktajlowe 2 szt
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane faszerowane ziemniaki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Krok 1 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto
2
Cebulę i por posiekać drobno, czosnek w plasterki lub kostkę, mozarellę zetrzeć na tarce albo pokroić równiez w drobną kosteczkę.
Krok 2 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto
3
cebulę i czosnek zrumienić na oleju, dodać majeranek, wymieszać, dodać łyżeczkę przyprawy warzywnej.
Krok 3 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto
4
Obrane ziemniaki wydrążyć łyżeczką, ułożyc obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Krok 4 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto
5
Na spód każdego ziemniaka włożyć pół łyżeczki zrumienionej cebulki z czosnkiem.
Krok 5 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto
6
na cebulkę kładziemy trochę mozarelli i plasterek pomidorka koktajlowego.
Krok 6 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto
7
Posypujemy drobno siekanym porem i ostrą papryką.
Krok 7 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto
8
Posypujemy całość mozarellą wymieszaną z resztą pora, a na każdego ziemniaczka kladziemy łyżeczkę cebulki z czosnkiem.
Krok 8 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto
9
Posypujemy solą czosnkową, kropimy oliwą, wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem na 10 minut w 150 stopniach.
Krok 9 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto
10
Gotowe ziemniaczki są przepyszne, świetnie się sprawdzają jako niebanalny dodatek do mięs.
Krok 10 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto
11
POLECAM! :)
Krok 11 - Zapiekane faszerowane ziemniaki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 17.04.2013 00:20
ciekawy przepis,do przetestowania
Wiesława1 07.03.2013 19:56
Super danie.Wypróbuję napewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak