Zapiekana owsianka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    2 szklanki
  • mleko

    3 szklanki
  • jabłko

    5-6 sztuk
  • rodzynki

    1 garść
  • białko

    2 sztuki
  • cukier

    5 łyżek
  • cynamon

  • masło do wysmarowania formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia na około 3-4 godziny. Można także pozostawić na noc.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Gdy płatki wchłoną mleko wykładamy nimi dno naczynia.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Mieszamy z rodzynkami i wykładamy na płatki. Posypujemy delikatnie cynamonem.
Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich stopniowo cukier.
Gotową bezę wykładamy na jabłka.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy około 40 minut.
Ten deser można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

To ciekawy zamiennik dla zapiekanego ryżu z jabłkami. Deser jest nie tylko zdrowy, ale bardzo smaczny. Na dowód napisze, że zapiekanka znikła w oka mgnieniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.09.2015 19:44
wygląda nieziemsko :)
Iwusia 27.09.2013 23:57
ależ to musi być smaczne
goofy9 25.09.2013 07:28
wygląda super
gusia1000 25.09.2013 00:13
Pysznie, zdrowo, kolorowo.
Izabela9 18.09.2013 20:15
Pyszne danie :)
Kuchareczka2 04.09.2013 19:35
bardzo ładnie wygląda
malina 27.08.2013 08:15
rzeczywiście super zamiennik z ryżem zapiekanym
olkaaa 25.08.2013 16:01
chętnie spróbuję
Łucja 20.08.2013 22:37
pyszny deserek :)
Habibi 18.08.2013 20:25
Kupiłaś mnie tym przepisem :))) Uwielbiam owsiankę pod każdą postacią :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat