Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
płatki owsiane
2 szklanki -
mleko
3 szklanki -
jabłko
5-6 sztuk -
rodzynki
1 garść -
białko
2 sztuki -
cukier
5 łyżek -
cynamon
-
masło do wysmarowania formy
Przepis i sposób przygotowania Zapiekana owsianka z jabłkami
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Gdy płatki wchłoną mleko wykładamy nimi dno naczynia.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Mieszamy z rodzynkami i wykładamy na płatki. Posypujemy delikatnie cynamonem.
Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich stopniowo cukier.
Gotową bezę wykładamy na jabłka.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy około 40 minut.
Ten deser można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
To ciekawy zamiennik dla zapiekanego ryżu z jabłkami. Deser jest nie tylko zdrowy, ale bardzo smaczny. Na dowód napisze, że zapiekanka znikła w oka mgnieniu.
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)