Zalewajka na słonince

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • żur

    0,5 litra
  • sól

    do smaku
  • wod

    1 litr
  • słonina

    20 dag
  • śmietana 12%

    0,25 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę,zalać wodą,posolić i gotować aż do miękkości.Gdy będą gotowe zalać żurem i chwilkę jeszcze pogotować.Słoninkę pokroić na małe cząstki i wysmażyć ją na patelni.Gotową zalewajkę wlać na talerz,okrasić słoninką,posypać pieprzem ziołowym do smaku i śmietanką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cooleczka 16.09.2013 21:48
cos nowego
mic 12.03.2012 13:30
ja nie jadłęm takiej zalewajki
Karmel 03.03.2012 17:53
fajny przepis
kate.500 07.01.2012 12:22
pycha
Seba 13.12.2011 09:44
smaczna
romanrafal 21.04.2011 17:42
nie jadłem takiej,ale zrobię sobie
Dorota59 02.04.2011 14:14
taka jest najlepsza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat