Zalewajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa cienka

    30 dkg
  • cebula

    2 średniej wielkości
  • czosnek

    4 zabki
  • woda

    1,5 l
  • śmietana 12%

    4 łyżeczki
  • sól

  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziemniaki

    10 średnich
  • Barszcz biały

    1/2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zalewajka foto
Do garnka wlać wody i gotować na małym ogniu razem z zielem angielskim, liściem laurowym, oraz pokrojonym na połówki czosnkiem. Gdy woda zacznie się gotować wlać barszczyk biały wraz z osadem. W drugim garnku ugotować ziemniaki.
Kiełbasę pokroić na połówki i przesmażyć, bez dodatku oleju jeśli tylko się da.
Krok 2 - Zalewajka foto
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przyprawić solą ziołową oraz pieprzem ziołowym.
Krok 3 - Zalewajka foto
Cebulę przesmażyć na złoty kolor w tłuszczu wytopionym przez kiełbasę. Wszystko wsypać do garnka. Przyprawić przyprawami , a następnie zabielić śmietaną.
Krok 4 - Zalewajka foto
Gotowe podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 05.05.2014 20:27
ciekawa zupa, nigdy nie jadłam
Katarzyna59 01.07.2013 07:51
bardzo smaczna zupa
misia53 19.02.2013 11:14
to jest sposób mojej babci tylko ładniej podana
wiola333 15.02.2013 12:22
mniam
Alex_M 05.02.2013 13:22
pyszna!
Anitapaj 29.01.2013 22:16
Smaczne;)
pajbek 22.01.2013 22:37
Pyszna, moja babcia kiedyś podobną gotowała :-) Super
fotoviderek 18.01.2013 15:32
Zjadłoby się. Pycha :)
Silver Teaspoon 17.01.2013 15:03
pyszna
cooleczka 17.01.2013 14:42
fajna nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat