Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 30 dkg
woda 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek

Mąkę żytnią zalew letnią wodą przegotowaną. Mieszam, przykrywam gazą i odstawiam w ciepłe miejsce na około 5 dni w słoiku. Po tym czasie zakwas powinien zmętnieć i pojawić się osad. Zakwas powinien być gotowy. Gdy go zużyjemy i chcemy ponownie zrobić zostawiamy ze starego zakwasu około 3 cm w słoiku i dodajemy ponownie wszystkie składniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 13.05.2013 18:56
Mysza, dziękuję bardzo za spełnienie mojego życzenia - myślę, że wiele osób dzięki temu skorzysta bo typ mąki ma znaczenie
Alex_M 21.04.2013 09:45
musze w koncu zrobic! mam akurat taką mąkę :)
mysza75 20.04.2013 22:26
Mąka żytnia typ 720 :-) na życzenie smacznej pyzy
SmacznaPyza 20.04.2013 18:15
jaki typ tej mąki ?
Ola1984 20.04.2013 18:01
Nie ma jak domowy zakwas. Choć ja dodaję jeszcze przyprawy.
gosia56 20.04.2013 16:57
pyszny taki zakwas

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak