Zakwas do zalewajki i barszczu białego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    1 l
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • ząbki czosnku

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotować 2 l przegotowanej , letniej wody.Do słoja wsypać mąkę , zalać częścią wody , dobrze wymieszać , wlać pozostałą wodę . Dodać obrane ząbki czosnku,. Słoik obwiązać gazą , odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce , może to być słoneczny parapet.
Smaczna_B
Taki zakwas jest doskonały do zrobienia białego barszczu jak też zalewajki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat