Zakwas do zalewajki i barszczu białego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    1 l
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • ząbki czosnku

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotować 2 l przegotowanej , letniej wody.Do słoja wsypać mąkę , zalać częścią wody , dobrze wymieszać , wlać pozostałą wodę . Dodać obrane ząbki czosnku,. Słoik obwiązać gazą , odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce , może to być słoneczny parapet.
Smaczna_B
Taki zakwas jest doskonały do zrobienia białego barszczu jak też zalewajki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat