Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z boczkiem i fasolką, czyli zapiekane rurki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron rurki 400 g
cebula 2 szt
boczek parzony 500 g
fasolka szparagowa 200 g
ser żółty 100 g
margaryna 1 łyżka
śmietana 12% 4 łyżki
mleko 3,2% 4 łyżki
mąka 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1/2 łyżeczki
przyprawy 1/2 łyżeczki

Porada

Przyprawy to gotowa mieszanka do dań z makaronu :)

Przepis i sposób przygotowania na: Z boczkiem i fasolką, czyli zapiekane rurki

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Krok 1 - Z boczkiem i fasolką, czyli zapiekane rurki foto
2
Margarynę stopić i zeszklić na niej cebulkę pokrojona w kostkę, po czym dodać skrojony boczek. Smażyć przez kilka minut.
Krok 2 - Z boczkiem i fasolką, czyli zapiekane rurki foto
3
Fasolkę podgotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Krok 3 - Z boczkiem i fasolką, czyli zapiekane rurki foto
4
Do dużego naczynia/miski przełożyć wszystkie składniki i przyprawy i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Z boczkiem i fasolką, czyli zapiekane rurki foto
5
Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, z wierzchu posypać startym na dużych oczkach serem i zlać sosem (śmietanę wymieszać z mlekiem i mąka).
Krok 5 - Z boczkiem i fasolką, czyli zapiekane rurki foto
6
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 30-35 min.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Z boczkiem i fasolką, czyli zapiekane rurki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak