Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto
-
mąka pszenna
190 gram -
masło
100 gram -
sól
1/2 łyżki -
woda zimna
3-4 łyżki -
ziarna sezamu
2-3 łyżki
Składniki na farsz
-
serek kanapkowy biały
200 gram -
jogurt naturalny
2 łyżki -
ząbek czosnku
1 sztuka -
ser żółty
50 gram -
sól i pieprz
-
cukinia
2-3 sztuki -
ziarna sezamu
-
natka pietruszki
2 łyżki
Składniki na marynatę
-
oliwa
3 łyżki -
ząbki czosnku
2-3 sztuki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sposób przygotowania
Sezam uprażyć. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, uprażony sezam i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na ok. 45 minut schować do lodówki.
Cukinię umyć, nie obierać. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki, posolić. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zalać cukinię, wymieszać i odstawić na 10-15 minut żeby zmiękła.
Przygotowanie nadzienia:
W misce wymieszać kremowy serek z żółtym serem, dodać jogurt, przeciśnięty ząbek czosnku i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Na spód każdej foremki wyłożonej ciastem położyć ok. 1 łyżeczki nadzienia.
Plasterek cukinii zwinąć w ciasny rulon, dodawać kolejne pasterki tworząc płatki róży. Gotowy kwiatek umieścić w tartaletce. Tak samo postępować z kolejnymi różami.
Posypać ziarnami sezamu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut.
Przed podaniem wyjąć z foremek.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)