Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    190 gram
  • masło

    100 gram
  • sól

    1/2 łyżki
  • woda zimna

    3-4 łyżki
  • ziarna sezamu

    2-3 łyżki

Składniki na farsz

  • serek kanapkowy biały

    200 gram
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • ser żółty

    50 gram
  • sól i pieprz

  • cukinia

    2-3 sztuki
  • ziarna sezamu

  • natka pietruszki

    2 łyżki

Składniki na marynatę

  • oliwa

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    2-3 sztuki
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

Sezam uprażyć. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, uprażony sezam i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na ok. 45 minut schować do lodówki.

Cukinię umyć, nie obierać. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki, posolić. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zalać cukinię, wymieszać i odstawić na 10-15 minut żeby zmiękła.

Przygotowanie nadzienia:

W misce wymieszać kremowy serek z żółtym serem, dodać jogurt, przeciśnięty ząbek czosnku i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Na spód każdej foremki wyłożonej ciastem położyć ok. 1 łyżeczki nadzienia.

Plasterek cukinii zwinąć w ciasny rulon, dodawać kolejne pasterki tworząc płatki róży. Gotowy kwiatek umieścić w tartaletce. Tak samo postępować z kolejnymi różami.

Posypać ziarnami sezamu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut.

Przed podaniem wyjąć z foremek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

25.04.2015 23:02
Pyszności :)

Stenka

19.12.2014 21:43
pięknie wyglądają

norweska20

17.12.2014 14:45
efektownie....zabieram pomysł

migotka28

03.12.2014 22:06
małe śliczności

Hrabina w kuchni

03.12.2014 21:59
Są śliczne :)

monikaT83

03.12.2014 21:59
Marta wspaniały pomysł:) super danko!

Christopher

03.12.2014 21:55
Prezentują się przepięknie.

ada.la

03.12.2014 20:33
fajny pomysł

mirosława4

03.12.2014 11:48
wyglądają prześlicznie

kriko

03.12.2014 11:05
wyglądają prześlicznie i apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat