Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne racuchy z warzywami, nasionami chia, quinoa
Dodajemy do niego żółtka, przyprawy, ser i pokrojone drobno pozostałe składniki, całość mieszamy z mąką, płatkami i ziarenkami chia. Masa ma być gęsta jak na racuchy, jeśli potrzeba dodajemy mąki, lub mleka by rozrzedzić.
Pianę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy.Mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię, jeśli nie liczycie kalorii wlewamy olej, jeśli uważacie na tłuszcz, to smarujemy patelnię pędzlem, nakładamy łyżką placuszki i pieczemy z każdej strony na wolnym ogniu, aż się zrumienią.
SAŁATKA ;
Pomidory kroimy w kosteczkę, rzodkiewki ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i doprawiamy, mieszamy.