Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jaja
4 szt -
mąka
4 lyzki -
budyń śmietankowy
4 lyzki -
proszek do pieczenia
1 lyzeczka -
cukier
0,5 szkl -
olej
2 lyzki
Placek miodowy
-
mąka
30 dag -
margaryna
15 dag -
miód płynny
2 lyzki -
Soda oczyszczona Prymat
1 lyzeczka -
smietana 18%
1 lzyka -
cukier
10 dag -
jaja
2 szt -
kakao
1 lyzka
Masa chałwowa
-
mleko
0,5 l -
budyń śmietankowy
1 szt -
masło
1 szt -
cukier puder
do smaku -
alkohol
do smaku -
chałwa
2 szt
Dodatkowo
-
dżem porzeczkowy
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Wysokie ciasto z chałwą
Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru, jajka, kakao zagniatamy ciasto. Wykładamy na 2 blaszki o wymiarze 25/36 i pieczemy do 15 minut w 180 stopniach.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa chałwowa:
Na mleku gotujemy budyń. Chałwę łączymy z utartym masłem. Do masy chałwowej dodajemy porcjami budyń- miksujemy. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem.
Przełożenie ciasta:
Placek miodowy- dżem z porzeczki- masa chałwowa- biszkopt- dżem z porzeczki- masa chałwowa- placek miodowy- smarujemy lekko kremem i dekorujemy polewą
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się