Wysokie ciasto z chałwą

Wysokie ciasto z chałwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jaja

    4 szt
  • mąka

    4 lyzki
  • budyń śmietankowy

    4 lyzki
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka
  • cukier

    0,5 szkl
  • olej

    2 lyzki

Placek miodowy

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    15 dag
  • miód płynny

    2 lyzki
  • soda oczyszczona

    1 lyzeczka
  • smietana 18%

    1 lzyka
  • cukier

    10 dag
  • jaja

    2 szt
  • kakao

    1 lyzka

Masa chałwowa

  • mleko

    0,5 l
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • masło

    1 szt
  • cukier puder

    do smaku
  • alkohol

    do smaku
  • chałwa

    2 szt

Dodatkowo

  • dżem porzeczkowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placek miodowy:
Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru, jajka, kakao zagniatamy ciasto. Wykładamy na 2 blaszki o wymiarze 25/36 i pieczemy do 15 minut w 180 stopniach.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa chałwowa:
Na mleku gotujemy budyń. Chałwę łączymy z utartym masłem. Do masy chałwowej dodajemy porcjami budyń- miksujemy. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem.
Przełożenie ciasta:
Placek miodowy- dżem z porzeczki- masa chałwowa- biszkopt- dżem z porzeczki- masa chałwowa- placek miodowy- smarujemy lekko kremem i dekorujemy polewą

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

25.06.2017 11:34
Super ciasto!

mirosława4

25.06.2017 11:29
apetyczne !

Krystyna32

25.06.2017 11:01
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat