Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienita zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Na patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażaj do zarumienia cebulki.
Na patelnię wrzuć mięso mielone, sól, paprykę, curry, pieprz, bazylię i oregano.
Wymieszaj dokładnie mięso z przyprawami. Podlewaj przygotowaną wodą. Mięso podsmażaj 12 minut, co jakiś czas przemieszaj zawartość patelni.
Patelnię z mięsem zdejmij z palnika.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Ugotowany makaron wysyp na durszlak.
Przygotuj naczynie żaroodporne.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni góra-dół.
Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron, na makaron wyłóż mięso mielone, następnie wylej sos na całą powierzchnię naczynia. Posyp szczypiorkiem.
Na wierzch zetrzyj na tarce z grubymi oczkami żółty ser.
Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego wczesnej piekarnika.
Piecz 25minut w temperaturze 190stopni.
Wymieszaj jajko ze śmietaną. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekanki polej ją wymieszaną z jajkiem śmietaną.
Zapiekankę wyjmij ostrożnie z piekarnika. Zapiekankę przed podaniem możesz posypać szczypiorkiem.
Życzę smacznego!