Wyśmienita golonka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    2 sztuki
  • cebula biała

    3 sztuki
  • kostka rosołowa

    1 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 listki
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • pomidory suszone Smak

    2 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1,5 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wyśmienita golonka foto
Umyte golonki wkladamy do garnka. Zalewamy piwem. Ja użyłam Somersby o smaku jeżynowym ale może być to także każde inne piwo. Siekamy natkę i dodajemy do garnka wraz z kostką rosołową i resztą przypraw. Zalewamy jeszcze wodą tak aby golonki byly całkowicie przykryte.
Krok 2 - Wyśmienita golonka foto
Czas gotowania jest zależny od wielkości golonek oraz rodzaju garnka. Ja używam szybkowara i takie średnie golonki gotuje w nim około 30 minut.
Krok 3 - Wyśmienita golonka foto
Gdy golonki dochodzą siekamy cebule w piórka i przygotowujemy brytwankę bez pokrywki.
Krok 4 - Wyśmienita golonka foto
Gdy golonki już sie ugotują wstawiamy piekarnik na 220 stopni i wykładamy je do brytwanki posypując dookoła przygotowane wcześniej cebule. Zalewamy wywarem, w którym były gotowane golonki (około 3/4 szklanki), a skórkę golonki smarujemy miodem by uzyskać chrupiaca skórkę.
Krok 5 - Wyśmienita golonka foto
Do nagrzanego piekarnika wkładamy nie przykrytą brytwankę i pieczemy 20-30 zaglądając co jakiś czas jak wygląda skórka.
joannasulikowska
Do brytwanki oprócz cebuli można również dodać kapustę kiszoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat