Wyrolowany pszenno-żytni chleb

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    370 gram
  • mąka żytnia

    100 gram
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • cukier

    1 łyzeczka
  • sos sojowy

    2,5 łyżki
  • woda letnia

    1 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • szynka wieprzowa

    40 gram
  • ser żółty

    30 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wyrolowany pszenno-żytni chleb foto
Do miski wsypać obie rodzaje mąki, drożdże oraz cukier. Wymieszać.
Krok 2 - Wyrolowany pszenno-żytni chleb foto
Do szklanki z wodą wlać sos sojowy i wymieszać.
Krok 3 - Wyrolowany pszenno-żytni chleb foto
Do suchych składników dodać olej oraz połowę przygotowanej wody. Wyrabiać ciasto dolewając wodę. Wyrabiać do momentu połączenia składników.
Krok 4 - Wyrolowany pszenno-żytni chleb foto
Ciasto powinno być gładkie i ochłodzić do ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć kulę ciasta. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Wyrolowany pszenno-żytni chleb foto
Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i rozwałkować je na prostokąt. Na całej powierzchni rozłożyć plastry szynki i pokrojony na paski żółty ser. Ściśle zrolować. Ułożyć na papierze do pieczenia.
Krok 6 - Wyrolowany pszenno-żytni chleb foto
Jajko roztrzepać widelcem i posmarować chlebek nim obficie. Po wierzchu posypać słonecznikiem i delikatnie owinąć papierem do pieczenia. Piec w 200 około 55-60 minut w piekarniku góra-dół. Wyjąć, ostudzić. Smaczego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulette17 21.03.2015 19:38
Apetycznie wygląda ten chlebek. U mnie byłby na raz :) szybko znikłby ze stołu :)
ben-ka 21.03.2015 17:29
Świetny pomysł !!!
Smaczna_B 21.03.2015 16:47
Bardzo ciekawa propozycja.
pestka 21.03.2015 16:22
interesująca propozycja
mirosława4 21.03.2015 14:58
ciekawy pomysł
Aleksandra/Olcia 21.03.2015 13:52
świetny pomysł!
wwwiolka 21.03.2015 13:45
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat