Wyraziste steki z patelni grillowej.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • stek wołowy

    330(3) g(plastry)
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    3 łyżeczki
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wyraziste steki z patelni grillowej. foto
Steki przełożyłam do naczynia,polałam oliwą z oliwek i posypałam przyprawą.Całość ręcznie wymieszałam,aby mięso pokryło się,zostało dokładnie natarte marynatą powstałą z oliwy i przyprawy.Tak przyrządzone mięso odstawiłam na 4 godziny do lodówki.
Krok 2 - Wyraziste steki z patelni grillowej. foto
Po tym czasie wyjęłam mięso,a patelnię grillową posmarowałam oliwą z oliwek za pomocą pędzelka.Przestawiłam patelnię na gaz i włączyłam palnik.Przełożyłam steki na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą.
Krok 3 - Wyraziste steki z patelni grillowej. foto
Smażyłam mięso z obu stron na niedużym płomieniu od czasu do czasu przekręcając mięso to na jedną,a to na drugą stronę do momentu,aż osiągnęło zadowalający stopień wysmażenia.Po niedługim czasie steki były gotowe.
Steki to propozycja na solidny obiad,który porządnie nasyci. Oczywiście steki można wysmażyć bardziej lub mniej,zależnie jak kto lubi.Moje były dość mocno wysmażone,bo takie preferuję.Steki były bardzo wyraziste w smaku,przyjemnie pikantne,intensywne w aromacie i w smakowym odczuciu za sprawą marynaty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 10.10.2013 19:06
dobre mięcho dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat