Wykwintny tort

Wykwintny tort

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    9 szt
  • cukier

    10 szt
  • mąka

    10 łyzek
  • olej

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • margaryna

    1/2 kostki
  • masło

    1/2 kostki
  • budyń

    1 op
  • cukier

    4 łyżki
  • mleko

    1,5 szkl
  • sok bananowy

    0,5 l
  • budyń waniliowy

    2 szt
  • masa toffi

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodając żółtka, na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i olej. Delikatnie wymieszać. Upiec w dużej tortownicy i po wystygnięciu przekroić na trzy części. Ugotować budyń, utrzeć masło i margarynę, dodawać po łyżce zimnego budyniu, utrzeć na jednolitą masę. 0,5 l bananowego soku przecierowego
1 duży budyń waniliowy

Ugotować z tego budyń i lekko wystudzić.
Na wierzch:
1 lukier biały
1 masa krówka

Wykonanie tortu:
Na spód wyłożyć biszkopt, na to dajemy masę 1, przekładamy biszkoptem i dajemy masę (letnią) budyniową. Przekładamy kolejnym biszkoptem i wierzch tortu zalewamy lukrem i ozdabiamy szprycą używając masy krówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorota59

17.01.2013 13:23
kuszące słodkości

miki47

26.08.2012 21:18
mniam

tessinka

11.08.2012 21:21
uwielbiam torciki ... mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat