Wyborna szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1,5 szklanka
  • jabłka

    1 kg
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło roślinne

    25 dag
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cynamon

    1 łyżka
  • kakao

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać, następnie dodać szklankę cukru, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i wyrobić kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części- odpowiednio 1/3 i 2/3 ciasta. Mniejszą część zagnieść z kakao. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W międzyczasie jabłka należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na \"pazurkach\". Jasne ciasto rozwałkować i wyłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce( spód i boki). Na ciasto wyłożyć starte jabłka wymieszane z cynamonem. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na jabłka. Następnie wyjąć z lodówki ciemne ciasto i zetrzeć je na jarzynówce bądź pokruszyć na pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50- 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 10.01.2014 08:26
apetyczna szarlotka
IKrakowianka 27.04.2013 21:43
coś wspaniałego
tomek18 18.08.2011 09:37
pyszność
Gosia_60 05.08.2011 22:39
wyborna
Barbara55 10.06.2011 16:14
dobra
iknkirke 03.06.2011 19:52
uwielbiam szarlotki
pioge7 01.03.2011 15:18
ekstra
rakow2 11.02.2011 15:06
każda szarlotka jest wyborna
Krzysztof42 17.08.2010 14:12
nie odmówiłbym sobie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat