wyborna sałatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • gruszka

    1 szt
  • olej

    3 łyżki
  • cytryna

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • fasola szparagowa

    1 garść
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • ogórek

    1 szt
  • radicchio

    5 liść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Bakłażan opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki, lekko posolić, odstawić na kilka minut, osuszyć na bibułkowej serwetce. Na patelni rozgrzać 2,5 łyżki oleju, obsmażyć każdy plasterek z obu stron, zdjąć, położyć na serwetkach, aby ściekł zbędny tłuszcz.

2. Marchewkę umyć, obrać, pokroić wzdłuż na słupki. Opłukać fasolkę, warzywa wrzucić na 15 minut na posolony wrzątek, osączyć. Umyć liście sałaty, osączyć, wyłożyć nimi miseczki. Opłukany ogórek pokroić wzdłuż na paseczki. Gruszkę umyć, pokroić.

3. Przygotowane warzywa i gruszkę przełożyć do salaterki, oprószyć solą i białym pieprzem, skropić sokiem z cytryny i resztą oleju, wymieszać i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Schłodzoną sałatkę napełnić wyłożone sałatą miseczki. Podawać z pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 06.04.2011 15:47
pewności nie ma
Barbara55 06.02.2011 13:28
może i wyborna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat