Wstążki z kurczakiem, śliwkami i grzybami mun

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filetu z kurczaka

    70 dag
  • makaronu wstążki

    20 dag
  • grzyby mun

    4
  • suszone śliwki kalifornijskie

    4
  • papryczka chili

    1
  • czosnku

    2 ząbki
  • szczypior

    do smaku
  • sosu sojowo-grzybowego

    4 łyżki
  • oliwy z oliwek

    3 łyżki
  • bulion warzywny

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na paski lub w kostkę. Przełożyć do szklanego naczynia. Posypać solą, pieprzem cytrynowym, papryką i przyprawą pikantną do kurczaka. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek oraz sos sojowo-grzybowy. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.

Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przelać zimną wodą i osączyć. Pokroić na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Dodać czosnek i papryczkę chili pokrojone w cieniutkie plasterki. Lekko podsmażyć. Następnie dodać grzyby mun, śliwki pokrojone na plastry i posiekany szczypior. Ponownie podsmażyć.

Na osobną patelnię przełożyć kurczaka z marynatą. Podsmażyć i dodać do pozostałych składników. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem około 25 minut.

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Podawać z przygotowanym kurczakiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marzena40 14.05.2011 16:18
pięknie wyglądają
pawel6 11.04.2011 13:42
Prezentuje się wyśmienicie:)
Gosia40 30.03.2011 08:01
Coś w sam raz dla mnie:)
aguus 28.03.2011 07:41
super przepis!
MAR3STA 15.03.2011 15:35
wyśmienite danie, na pewno bi mi smakowało;)
Nina7 15.03.2011 08:41
Pięknie się prezentują i pewnie są bardzo smaczne:)
Natalia/tubisiek 15.03.2011 08:12
wyglądają super!
ewasylwia 14.03.2011 16:32
ciekawe połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat