Wołowina z kapustą po chińsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    500 g
  • imbir

    wielkości kciuka
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • sos sojowy ciemny

    3 łyżki
  • wódka

    1 łyżka
  • kapusta pekińska

    1/3 szt
  • grzyby mun

    90 g
  • bambus pędy

    100 g
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem wódki przez 30 minut.. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Pozostawiamy na kilka minut. Na oleju sezamowym przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dodajemy pokrojone w paski mięso i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy odsączone grzyby mun, bambusa i poszatkowana w paski kapustę pekińską. Dodajemy pół szklanki wody z moczenia grzybów i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta będzie poł twarda i sprężysta. Serwujemy posypane kolendrą lub pietruszka w towarzystwie ryżu lub makaronu ryżowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 17.01.2017 21:58
bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Malinka 17.01.2017 12:26
Chętnie bym zjadła taki obiadek :)
Ewelina1991 17.01.2017 11:05
dobre danie
RenataZ-et 17.01.2017 10:38
super danie!
Renata9 16.01.2017 22:40
Pyszny obiadek
bertpvd 16.01.2017 22:32
pyszne danie :) taką Azję uwielbiam
Marta Ryżek-Kalkowska 16.01.2017 22:07
Smacznie tutaj .
MonikaW 16.01.2017 21:37
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat