Wodzionka z bratkartoflami Eli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • smalcu

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • chleb czerstwy

    2 kromki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozostałe składniki:

bratkartofle:
6 kartofli (ziemniaków) ugotowanych poprzedniego dnia
1 cebula
1 łyżka smalcu
2 cebulki dymki (szczypior)
pieprz

Kartofle pokroić w plastry,cebulę posiekać.Na patelni roztopić smalec,dodać cebulę i przesmażyć.Do cebuli dodać kartofle,oprószyć pieprzem i smażyć na złoto.Szczypior pokroić i dodać pod koniec smażenia.
Chleb pokroić w kostkę i włożyć do talerza.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Do chleba dodać smalec,czosnek,zalać wrzątkiem.Wodzionkę doprawić solą,pieprzem i maggi.
Bratkartofle podawać na osobnym talerzu.Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 07.06.2011 22:07
Proste danie, z którym sie jeszcze nie spotkalam...
matii6 30.01.2011 15:15
bardzo dobre polecam
alaaa 26.11.2010 15:54
no tak śląskie danie
gacopierz23 14.11.2010 21:47
czyżby Śląsk. Smakowite przypomina mi kuchnię Babci
alaaa 09.11.2010 12:13
uwielbiam tylko że ja robię z masłem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat