Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenny miód z kwiatów mniszka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mniszek lekarski 900-1000 główek kwiatowych ok. 1 kg
woda 2 l
cukier kryształ 2 kg
cytryna 5 szt

Porada

Kwiaty najlepiej zbierać wczesną wiosną, z dala od zanieczyszczeń. Swój miodek robiłam na początku maja. Gotujący się wywar niezbyt przyjemnie pachnie....później nie jest lepiej. Kwiaty odstawia się na 24 godz. aby mogły dać nam to co mają "dobre".

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenny miód z kwiatów mniszka

Zebrane kwiaty wyłóż na ok. 1 godzinę na białym kartonie - tak aby wszystkie owady mogły się ewakuować:)
W garnku o grubym dnie wsypujemy kwiaty a następnie zalewamy je wodą. Czekamy aż się zagotują (będą bulgotać) i gotujemy je ok. 20 minut. Następnie odkładamy(odstawiamy) je na 24 godziny.
Po odstaniu naparu, trzeba go odsączyć przez np., gazę. A następnie wycisnąć z resztek kwiatów napar.
Następnie napar gotujemy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier i sok z cytryny (najlepiej przepuszczony jeszcze przez gazę). Syrop gotujemy ok. 3 godz.
Miód przelewamy do wyparzonych słoiczków i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.07.2016 23:11
Ciekawa opcja
IwonaKa 04.07.2016 22:47
pyszny z pewnością
w mojej kuchni 03.07.2016 10:45
samo zdrowie, fajny przepis
smerfetka79 02.07.2016 23:59
pyszny jest
mirosława4 02.07.2016 20:57
bardzo dobry na przeziębienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak