Wiosenny miód z kwiatów mniszka

Lis
Lis

Wiosenny miód z kwiatów mniszka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mniszek lekarski

    900-1000 główek kwiatowych ok. 1 kg
  • woda

    2 l
  • cukier kryształ

    2 kg
  • cytryna

    5 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wiosenny miód z kwiatów mniszka

Zebrane kwiaty wyłóż na ok. 1 godzinę na białym kartonie - tak aby wszystkie owady mogły się ewakuować:)
W garnku o grubym dnie wsypujemy kwiaty a następnie zalewamy je wodą. Czekamy aż się zagotują (będą bulgotać) i gotujemy je ok. 20 minut. Następnie odkładamy(odstawiamy) je na 24 godziny.
Po odstaniu naparu, trzeba go odsączyć przez np., gazę. A następnie wycisnąć z resztek kwiatów napar.
Następnie napar gotujemy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier i sok z cytryny (najlepiej przepuszczony jeszcze przez gazę). Syrop gotujemy ok. 3 godz.
Miód przelewamy do wyparzonych słoiczków i gotowe.
Lis
Kwiaty najlepiej zbierać wczesną wiosną, z dala od zanieczyszczeń. Swój miodek robiłam na początku maja. Gotujący się wywar niezbyt przyjemnie pachnie....później nie jest lepiej. Kwiaty odstawia się na 24 godz. aby mogły dać nam to co mają "dobre".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Klausia 27.07.2016 23:11
Ciekawa opcja
IwonaKa 04.07.2016 22:47
pyszny z pewnością
w mojej kuchni 03.07.2016 10:45
samo zdrowie, fajny przepis
smerfetka79 02.07.2016 23:59
pyszny jest
mirosława4 02.07.2016 20:57
bardzo dobry na przeziębienia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat