Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mniszek lekarski
900-1000 główek kwiatowych ok. 1 kg -
woda
2 l -
cukier kryształ
2 kg -
cytryna
5 szt
Przepis i sposób przygotowania Wiosenny miód z kwiatów mniszka
W garnku o grubym dnie wsypujemy kwiaty a następnie zalewamy je wodą. Czekamy aż się zagotują (będą bulgotać) i gotujemy je ok. 20 minut. Następnie odkładamy(odstawiamy) je na 24 godziny.
Po odstaniu naparu, trzeba go odsączyć przez np., gazę. A następnie wycisnąć z resztek kwiatów napar.
Następnie napar gotujemy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier i sok z cytryny (najlepiej przepuszczony jeszcze przez gazę). Syrop gotujemy ok. 3 godz.
Miód przelewamy do wyparzonych słoiczków i gotowe.
Kwiaty najlepiej zbierać wczesną wiosną, z dala od zanieczyszczeń. Swój miodek robiłam na początku maja. Gotujący się wywar niezbyt przyjemnie pachnie....później nie jest lepiej. Kwiaty odstawia się na 24 godz. aby mogły dać nam to co mają "dobre".![]()
Komentarze (5)