Wiosenna zalewajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas pszenny

  • żeberka wieprzowe

    300 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • ziemniaki

    3-4
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • woda

    1 1/2 l
  • kostka rosołowa

    2
  • jaja na twardo

  • majeranek

    1 łyżeczka
  • szczypiorek

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiosenna zalewajka  foto
Kroimy w kostkę mięso z żeberek.
Krok 2 - Wiosenna zalewajka  foto
Boczek również kroimy w kostkę .
Krok 3 - Wiosenna zalewajka  foto
Zalewamy wodą , dodajemy listek laurowy oraz ziele .Gotujemy około 20-25 minut
Krok 4 - Wiosenna zalewajka  foto
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę , wrzucamy do garnka z mięsem, gotujemy kolejne 15-20 minut .
Krok 5 - Wiosenna zalewajka  foto
Wszystko gotujemy na małym ogniu , mieszając od czasu do czasu .Wrzucamy kostki rosołowe.
Krok 6 - Wiosenna zalewajka  foto
Pod sam koniec gotowania wlewamy 1 l zakwasu pszennego . Przepis na zakwas znajdziecie tu : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/353198/zakwas-do-zalewajki-i-barszczu-bialego.html . Moment zagotowujemy .Podajemy z jajkiem , posypujemy szczypiorkiem i natką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wirtualnykucharz 06.05.2015 18:53
pyszna jest zalewajka
Smaczna_B 05.05.2015 16:23
I ja bardzo lubię tę zupę
w mojej kuchni 29.04.2015 23:24
takie smaki lubię
Iwusia 29.04.2015 22:58
smaczna zupka
cukiereczek 29.04.2015 18:44
zalewajka bardzo apetyczna
iziona 29.04.2015 17:48
Apetyczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat