Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna zalewajka

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas pszenny
żeberka wieprzowe 300 g
boczek wędzony 200 g
ziemniaki 3-4
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
woda 1 1/2 l
kostka rosołowa 2
jajko ugotowane na twardo
majeranek 1 łyżeczka
szczypiorek
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna zalewajka

Kroki postępowania

1
Kroimy w kostkę mięso z żeberek.
Krok 1 - Wiosenna zalewajka  foto
2
Boczek również kroimy w kostkę .
Krok 2 - Wiosenna zalewajka  foto
3
Zalewamy wodą , dodajemy listek laurowy oraz ziele .Gotujemy około 20-25 minut
Krok 3 - Wiosenna zalewajka  foto
4
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę , wrzucamy do garnka z mięsem, gotujemy kolejne 15-20 minut .
Krok 4 - Wiosenna zalewajka  foto
5
Wszystko gotujemy na małym ogniu , mieszając od czasu do czasu .Wrzucamy kostki rosołowe.
Krok 5 - Wiosenna zalewajka  foto
6
Pod sam koniec gotowania wlewamy 1 l zakwasu pszennego . Przepis na zakwas znajdziecie tu : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/353198/zakwas-do-zalewajki-i-barszczu-bialego.html . Moment zagotowujemy .Podajemy z jajkiem , posypujemy szczypiorkiem i natką.
Krok 6 - Wiosenna zalewajka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirtualnykucharz 06.05.2015 18:53
pyszna jest zalewajka
Smaczna_B 05.05.2015 16:23
I ja bardzo lubię tę zupę
w mojej kuchni 29.04.2015 23:24
takie smaki lubię
Iwusia 29.04.2015 22:58
smaczna zupka
cukiereczek 29.04.2015 18:44
zalewajka bardzo apetyczna
iziona 29.04.2015 17:48
Apetyczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak